Prenatale erkenning van een ongeboren kind: juridische, praktische en emotionele zekerheid

18 februari 2025

Voor niet-getrouwde vaders en meemoeders is de erkenning van hun kind essentieel om een wettelijke band te creëren. Hoewel dit vaak na de geboorte gebeurt, is het al mogelijk tijdens de zwangerschap, mits toestemming van de moeder. De wet voorziet hiervoor geen minimumzwangerschapstermijn. Je hebt enkel een attest van een arts nodig dat de zwangerschap bevestigt en dat de vermoedelijke bevallingsdatum vermeldt. Deze vroege erkenning biedt tal van voordelen die niet te onderschatten zijn.

Waarom erkenning nodig is

Voor gehuwde koppels geldt automatisch een vermoeden van vaderschap: de echtgenoot van de moeder wordt juridisch gezien als de vader. Voor niet-getrouwde vaders ligt dit anders. Zonder erkenning bestaat er geen wettelijke ouder-kindrelatie. Dit geldt ook voor niet-getrouwde meemoeders in een lesbische relatie. Zij moeten, net als vaders, hun kind erkennen om juridisch als ouder te worden beschouwd.

Bron: Fednot

Het grote nut van een samenlevingsovereenkomst

13 februari 2025

Valentijn staat voor de deur: de kans om een aantal regelingen voor koppels onder de loep te nemen. Deze week beantwoorden wij vijf vragen over de samenlevingsovereenkomst, die vooral nuttig is voor feitelijk en wettelijk samenwonende partners.

Is een 'samenlevingsovereenkomst' hetzelfde als 'wettelijk samenwonen'?

Nee. Af en toe worden de twee begrippen met elkaar verward, maar ze duiden op twee verschillende zaken.

Een wettelijke samenwoning is een samenlevingsvorm waarvoor partners kiezen bij de burgerlijke stand van hun gemeente. Elk koppel is vrij om te kiezen voor feitelijk samenwonen, wettelijk samenwonen of trouwen. Feitelijk samenwonende koppels hebben geen rechten en plichten ten opzichte van elkaar; hun statuut wordt niet wettelijk geregeld. Wettelijk samenwonende koppels hebben daarentegen een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. De wettelijk samenwonende partner erft bijvoorbeeld het vruchtgebruik van de gezinswoning en de inboedel, al kan dit met een testament beperkt worden. Gehuwden genieten een grotere bescherming: hun statuut wordt uitgebreid geregeld in de wet en zij erven de hele nalatenschap in vruchtgebruik. Een gehuwde partner kan bovendien niet zomaar onterfd worden.

Samenwonende koppels kunnen via een samenlevingsovereenkomst praktische en financiële afspraken maken met elkaar. Het gaat dus om een overeenkomst tussen de partners, die losstaat van een verklaring bij de gemeente of wettelijke rechten.

Bron: Fednot

Afspraken maken over de zorg(kosten) van een ouder: de notaris helpt

11 februari 2025

De kosten van ouder worden zijn hoog. Voor veel mensen is het een financiële uitdaging om te beslissen of een ouder al dan niet naar een woonzorgcentrum gaat. Als alternatief, of in afwachting van een verblijf in een aangepaste voorziening, nemen één of meerdere gezinsleden vaak de zorg voor een ouder op zich. Hierover kunnen afspraken worden gemaakt om latere conflicten te vermijden.

Afspraken in een ‘zorgovereenkomst’

Een zorgovereenkomst is een afspraak waarbij een persoon, meestal een familielid, zich verbindt om bepaalde zorgen te verstrekken aan een oudere (of zorgbehoevende) persoon. Deze zorgen kunnen sterk variëren: boodschappen doen, klusjes uitvoeren, zorgen voor vervoer, of het beheer van medische kosten. In de zorgovereenkomst wordt een overzicht gemaakt van al deze zorgtaken. Aan elke taak kan een specifiek tarief worden gekoppeld. Zo is het duidelijk hoeveel de zorgbehoevende persoon verschuldigd is aan zijn of haar zorgverlener. In deze overeenkomst kan ook worden vastgelegd hoe deze kosten betaald zullen worden.

Bron: Fednot

 
 
Notariskantoor immo

Bekijk onze 3250 aanbiedingen

Een woning kopen in alle vertrouwen begint op notaris.be

Of ga rechtstreeks naar een vastgoedaanbod

 

Thema's

Wonen

Op het punt om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren?

Alles over wonen

Mijn erfenis

Alles wat je moet weten over erven

Alles over mijn erfenis

Successieplanning

Met zorg zijn vermogen overdragen

Alles over successieplanning

Schenken

Aan iemand schenken

Alles over schenken

Familie

Huwen of samenwonen?

Alles over familie

Scheiden en uit elkaar gaan

Wat als je uit elkaar gaat?

Alles over scheiden en uit elkaar gaan

Ondernemen

Klaar om te ondernemen?

Alles over ondernemen

De notaris

Hoe kan de notaris je helpen?

Alles over de notaris

 

Notaris TV

Al onze video's vindt u hier

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen