De meest gestelde vragen over de zorgvolmacht

19 december 2024

De zorgvolmacht bestaat ondertussen tien jaar. Dit praktische instrument, vaak omschreven als een juridische 'parachute', heeft al vele mensen geholpen om het toekomstig beheer van hun goederen te organiseren. Wat vragen mensen het vaakst aan notarissen over de zorgvolmacht? Notaris Anne-Sophie Willems licht het antwoord toe.

Wanneer treedt een zorgvolmacht in werking?

Dat bepaal je zelf. Anders dan een gewone volmacht kan een zorgvolmacht ook uitwerking krijgen wanneer je wilsonbekwaam bent geworden. Hiervoor moet de zorgvolmacht wel geregistreerd zijn in het Centraal Register voor Lastgevingsovereenkomsten (CRL).

“Wilsonbekwaamheid betekent dat je de gevolgen van je handelingen niet meer kunt inschatten, bijvoorbeeld door dementie of een coma,” legt een notaris Anne-Sophie Willems uit. Vaak wordt deze toestand vastgesteld door een of meerdere onafhankelijke artsen. Je kunt er ook voor kiezen om de zorgvolmacht onmiddellijk te laten gelden. Dit kan handig zijn om je naasten al eerder ondersteuning te laten bieden.

Bron: Fednot

Geschenk... of schenking?

18 december 2024

De feestdagen staan voor de deur. Iedereen denkt dan wel eens aan cadeautjes. Maar wat als je als ouder de feestdagen gebruikt om net wat meer te geven dan anders? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een ‘geschenk’ en een ‘schenking’?

schenkbelasting?

De begrippen “geschenk” en “schenking” klinken gelijkaardig. Nochtans is er, fiscaal gezien, een groot verschil tussen beide: een schenking wordt belast en een gelegenheidsgeschenk of een cadeau niet. Een aanzienlijk gevolg waar vrijgevige ouders tijdens de feestdagen best rekening mee houden. Er bestaan geen wettelijke regels om het onderscheid te maken, maar wel een paar vuistregels.

Bron: Fednot

Een oude stookolietank die lekt: wat zijn de (toekomstige) regels?

11 december 2024

Een lekkende stookolietank is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan voor de eigenaar ook hoge saneringskosten met zich meebrengen. In sommige gevallen moet de stookolietank definitief buiten gebruik worden gesteld. In Vlaanderen gelden hiervoor specifieke regels, zowel voor particuliere als professionele stookolietanks. Vanaf 1 januari 2025 zijn er een paar nieuwigheden voor wie geconfronteerd wordt met een lekkende stookolietank.

De wet bepaalt dat een tank onmiddellijk buiten gebruik moet worden gesteld en geledigd bij verontreiniging of lekkage. Vanaf 1 januari 2025 zijn particulieren ook verplicht om de tank te reinigen.

Wie vandaag te maken krijgt met een lekkende stookolietank, kan de buitengebruikstelling enkele dagen uitstellen in de periode van november tot maart. Dit biedt tijd om een alternatieve verwarmingsbron te vinden. Deze uitstelmogelijkheid vervalt echter in de toekomst: vanaf 1 januari 2025 moet de buitengebruikstelling onmiddellijk plaatsvinden.

Vanaf volgend jaar geldt bovendien een duidelijke termijn voor het ledigen en reinigen van de tank in geval van buitengebruikstelling: de eigenaar krijgt hiervoor 36 maanden de tijd.

De verwijdering van de tank gebeurt door een erkende technicus. Voor bovengrondse tanks is verwijdering niet verplicht, maar voor ondergrondse tanks is dat wel het geval. Als het niet mogelijk is om een ondergrondse tank te verwijderen (bijvoorbeeld omdat dit de stabiliteit van het gebouw in gevaar zou brengen), mag de tank worden opgevuld met inert materiaal. Vanaf 1 januari 2025 moet de technicus op zijn attest vermelden waarom verwijdering niet mogelijk was.

Bron: Fednot

 
 
Notariskantoor immo

Bekijk onze 3260 aanbiedingen

Een woning kopen in alle vertrouwen begint op notaris.be

Of ga rechtstreeks naar een vastgoedaanbod

 

Thema's

Wonen

Op het punt om een woning te (ver)kopen of te (ver)huren?

Alles over wonen

Mijn erfenis

Alles wat je moet weten over erven

Alles over mijn erfenis

Successieplanning

Met zorg zijn vermogen overdragen

Alles over successieplanning

Schenken

Aan iemand schenken

Alles over schenken

Familie

Huwen of samenwonen?

Alles over familie

Scheiden en uit elkaar gaan

Wat als je uit elkaar gaat?

Alles over scheiden en uit elkaar gaan

Ondernemen

Klaar om te ondernemen?

Alles over ondernemen

De notaris

Hoe kan de notaris je helpen?

Alles over de notaris

 

Notaris TV

Al onze video's vindt u hier

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen

De belangen van je kinderen uit een vorige relatie veiligstellen